Koken in de magnetron – zo werkt het

Normaal gesproken wordt met onze klassieke kookmethodes voedsel van buitenaf via het oppervlak van warmte voorzien – of dat nu via de hete bodem van de pan is, het kokende water waarin mijn aardappel zwemt of de hoge temperaturen in de oven. Microgolven daarentegen verwarmen voedsel direct binnenin: het microgolfveld in het microgolfapparaat beweegt ongelooflijk snel heen en weer – het verandert 2,45 miljard keer per seconde van richting. De watermoleculen in het voedsel beginnen te trillen en tegen elkaar te wrijven – en wrijving genereert warmte. Daarom worden gerechten met een hoog watergehalte het meest intensief verwarmd in de magnetron. Daarbij maakt het niet uit of je een goedkope magnetron hebt of een dure.

Hoe hoger het geselecteerde vermogensniveau van de magnetron, hoe sterker de voedselmoleculen trillen en hoe heter het wordt in deze gebieden. De microgolven dringen echter slechts ongeveer 3 cm diep in het voedsel. Om beide redenen is het daarom belangrijk om het te verwarmen voedsel af en toe te roeren, zodat het gelijkmatig kan opwarmen.

Geschikte kookmethodes voor de magnetron

De magnetron is bijzonder geschikt voor stomen, stoven en koken. Tegenwoordig heeft bijna elke magnetron ook een grillfunctie, zo niet is er zelfs een hetelucht-, stoom- of ovenfunctie geïntegreerd. Microgolven zijn tegenwoordig praktisch echte multifunctionele apparaten. Koken in de magnetron begint overigens al bij een vermogen van 500 watt. Een te hoog vermogen moet ook worden vermeden tijdens het koken, omdat sommige voedingsmiddelen anders snel van buitenaf kunnen uitdrogen. Met 600 watt zit je altijd aan de veilige kant. Net als bij ontdooien en verwarmen, is de benodigde tijd altijd afhankelijk van de hoeveelheid te bereiden voedsel. Als vuistregel geldt: dubbele hoeveelheid = dubbele tijd.

Keukentrucs voor koken in de magnetron

Smelt boter in de magnetron:

U bent vergeten de boter op tijd uit de koelkast te halen om te bakken, maar het recept zegt “zachte boter”? Geen probleem: zet hem gewoon maximaal 30 seconden in de magnetron en hij heeft de gewenste consistentie. Boter kan overigens ook volledig in de magnetron worden gesmolten.

Chocolade smelten in de magnetron:

In de magnetron kan chocolade zelfs in enkele minuten worden gesmolten zonder een tijdrovend waterbad of verbranding: 100 g heeft ongeveer 1,5 minuut nodig bij 600 watt. Roer tussendoor een keer.

Ontvel de amandelen in de magnetron:

Hoe krijg je amandelen gemakkelijk uit hun schil? Met de magnetron natuurlijk: doe de amandelen in een schaal die geschikt is voor magnetrons met heet water en verwarm ze op 600 watt. 100 g amandelen duurt ongeveer 1 minuut. Spoel vervolgens de amandelen in koud water en pers ze uit de schil.

Zout toevoegen in de magnetron:

Als er een korreltje zout op het oppervlak van de schaal zit, wordt op dit punt water uit het voedsel verwijderd – het voedsel kan daarom droog worden. Meng het zout daarom altijd goed erdoor of doe het pas na het koken in de magnetron.

Koken met korst in de magnetron?

In de klassieke microgolfoven worden alleen gerechten gekookt; een lekker korstje, bijvoorbeeld voor een lasagne, ontstaat hier niet. Maar nieuwe combinatieapparaten, waarin de grillfunctie, hete lucht en / of zelfs een stoomfunctie zijn geïntegreerd, beloven allrounders in de keuken te worden. Bij hen zou het ook mogelijk moeten zijn om korstjes voor stoofschotels, steaks & Co. in de magnetron te krijgen. Ook hier is het belangrijk om de instructies van de fabrikant in de gebruiksaanwijzing in acht te nemen.